• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Бібліотека

Усний журнал "Історія створення книги"

І сторінка. Як книжка прийшла до людей

У стародавні часи на Землі не було книжок, бо люди ще не вміли їх робити. Але потреба записувати, передавати якісь відомості, досвід, знання виникла у людей дуже давно. Тож «сторінками» найдавніших книжок ставали камені, стіни печер, сокири, вояцькі щити. Писали на всьому. Бо ж не було тоді ані паперу, ані пер чи олівців, не знали люди і літер – їх замінювали малюнками. Згодом люди винайшли перші абетки, додумалися писати на глиняних табличках, які потім сушили й випалювали на вогні. Та хіба на таких сторінках-цеглинах багато напишеш? До того ж ці книжки були важкі та незугарні. Коли, скажімо, якийсь учений збирався в дорогу і брав з собою дві-три таких книги, йому потрібен був віз.

З часом люди навчилися робити зручні й легкі книжки з тонкої козячої або телячої шкіри. Першу таку книжку зробили в Малій Азії в стародавньому місті Пергамі в ІІ столітті до н.е. Через це папір із шкіри й назвали пергаментом. Але ці книжки були дуже дорогі. На виготовлення однієї книжки потрібні були шкіри з цілої череди телят. Отож люди шукали, з чого робити книги, щоб вони були дешеві й простіші. І знайшли.

ІІ сторінка. Винайдення папірусу

У далекій Африці на берегах повноводних річок простягнулися нескінченні зарості болотяної рослини – папірусу. Той папірус люди використовували на будівництві. Якось один чоловік лагодив хату. Розрізав стеблину папірусу, витяг волокнисту серцевину, поклав на осонні. Через деякий час він спостеріг, що волокна перетворилися на сухі вузенькі стрічки.

Ще більше здивувався чоловік, побачивши, що стрічки добре вбирають с фарбу. Значить на папірусі можна писати!

Відтоді з’явилися книжки, а краще сказати – сувої з папірусу. Писати на сухих стеблах папірусу було зручно, але через кілька років «такі книги» ламалися і розсипалися.

Невблаганний час доніс до наших днів не так уже й багато стародавніх книжок і свідчень того, як жила книга на території нашої країни.

І все ж з певністю можна сказати, що книжка ще за часів Київської Русі була у великій пошані. Так, в одній давній книзі читаємо: «Ум без книг, як птиця без крил. Як і вона злетіти не може, так і ум не домислиться досконалого розуму без книг».

ІІІ сторінка. Бібліотека Ярослава Мудрого

Відомий з історії київський князь Володимир Святославович (більше 1000 років тому) відкривав школи, спеціальні майстерні, де переписували, розмножували книги. А в часи Ярослава Мудрого у Києві при Софійському соборі засновується перша у Київській Русі бібліотека. Сиділи переписувачі в соборі, переписували книги, перекладали з інших мов. Потім із Києва книги потрапляли до інших міст. Варто нагадати, що коштували тоді книги дуже дорого, адже виготовлялися вони з пергаменту. А ще палітурка! Її оздоблювали коштовним камінням, золотом і сріблом. Тому й не дивно, що до полиці книгу частенько прикріплювали ланцюгом.

З «Повісті минулих літ» - нашого славного літопису – ми дізнаємося про таке:

«Любив Ярослав книги, читав їх часто і вдень, і вночі. І зібрав скорописців багато, і перекладали вони з грецького на слов’янське письмо. Написали книг вони велику силу, ними повчаються віруючі люди і тішаться плодами глибокої мудрості. Начебто один хтось зорав землю, а другий посіяв, а інші жнуть і споживають багату поживу…

Велика-бо користь від навчання книжкою. Книги – мов ріки, які наповнюють собою увесь світ; це – джерело мудрості, в книгах – бездонна глибина, ми ними втішаємося в печалі, вони – узда для тіла й душі, в книгах – світило мудрості… І якщо старанно пошукати в книгах мудрості, то знайдеш велику втіху і користь для своєї душі».

Жаль, ой як жаль, що книги з бібліотеки Ярослава Мудрого не дійшли до нас. Після захоплення Києва ханом Батиєм у 1240 році доля їх невідома. Є припущення про те, що кияни надійно заховали від ворогів цей безцінний скарб. Де саме? Поки що невідомо. Може комусь поталанить знайти книгозбірню, свідчення віків про давню культуру наших предків. Про бібліотеку, засновану в далекому ХІ столітті, нам нагадує пам’ятний знак, встановлений на території заповідника «Софійський музей». На камені зображено Ярослава з книжкою в руках і викарбувано рядки з літопису: «Року 6545(1037) Ярослав цей, син Володимира, засіяв книжними словами серця вірних людей. Велика ж бо користь людині від учення книжного».

Є чимало свідчень того. Що й за часів ханської навали люди тягнулися до знань, до грамоти, до книги. Про це говорять численні новгородські грамоти на бересті, написи на стінах будівель, різних споруд, прясельцях, горщиках, на багатьох інших предметах домашнього вжитку.

ІV сторінка. Перші майстри-друкарі

Згадуймо про давніх переписувачів книг з пошаною. Не було паперу, не було верстатів для друкування. Кожен знає, як важко писати без перерви бодай годину. А для того, щоб виготовити одну копію рукописної книги, необхідно було працювати не один день і не один місяць. Тому переписувачі й раділи, закінчивши роботу. І частенько залишали на згадку таку приписку: «Як зрадіє заєць, вирвавшись із тенет, а птах – із клітки, а боржник – од лихваря, а холоп – от господаря, так само радіє переписувач, закінчивши книгу, дописавши останню сторінку».

І от прийшла пора славним, вікопомним подіям. У ХІІІ столітті в Європі навчилися виготовляти папір, схожий на той, яким ми користуємось і сьогодні. В середині ХV століття в Німеччині запрацював перший у Європі друкарський верстат майстра Йоганна Гутенберга. Літери для друку виготовлялися з металу. З літер складалися слова, цілі рядки, сторінки. І такі металеві літери слугували довго. До того ж верстат Гутенберга був механізований, що дуже прискорювало друкування книжок.

Відтоді друкарні з’являються в різних містах і країнах. Відомий білоруський просвітитель і перекладач Франциск Скорина організовує друкування книжок у Празі та Вільнюсі. 19 квітня 1563 року чудові майстри Іван Федоров і Петро Мстиславець у Москві почали складання першої датованої російської друкованої книги – «Апостола». Тепер уже не писець виводив від руки, а майстер-друкар складав літеру до літери, рядок до рядка. Потім металеві рядки складав – верстав – у сторінку і вставляв до спеціальної рамки. Помічник Федорова, Мстиславець, ніс рамку з рядками майбутньої книги до друкарського верстата. Змастивши чорною фарбою шрифт тексту, він клав на нього аркуш чистого паперу і міцно притискав його пресом. Сторінку віддруковано!

Згодом І. Федоров переїздить до Львова, де продовжує свою благородну справу. За своє життя І. Федоров видрукував лише кілька книжок (серед яких є і перший слов’янський «Буквар»), але його робота й досі з вдячністю згадується усіма. Сам Федоров любив говорити: «Маю я замість плуга знаряддя для майстерності рук своїх, замість житніх зерен повинен я духовне насіння розсівати по світі і всім роздавати належну їм духовну поживу». Недарма на могилі першодрукаря у Львові викарбувано напис: «Друкар книг, перед тим небачених»

Ми перегорнули перед вами лише кілька сторінок з історії появи книг, без яких неможлива розмова про неї. Ясна річ, що розповідь наша неповна.

Завітайте до нашої бібліотеки!

Кiлькiсть переглядiв: 1763

Коментарi

  • Ryan Jeremy

    2018-04-02 00:51:22

    Я, Дора з України, шукала справжньої компанії з кредитування протягом останніх декількох місяців, і все, що я отримав, було купою шахрайств, які змусили мене довіряти їм, і наприкінці дня я взяв свої гроші, не даючи нічого взамін, вся надія була втрачена, я заплутався та розчарований, мені дуже важко годувати мою сім'ю і пообіцяв ніколи не мати нічого спільного з компаніями-позичальниками в мережі і пішов шукати допомоги від дуже хорошого друга, який я пояснив усім своїм досвідом щодо онлайн-компанії...

  • Mr Paul Green

    2018-03-12 07:46:53

    Вам потрібен терміновий кредит для вирішення ваших фінансових проблем? Ми видаємо комерційні кредити, особисті кредити, студентські позики, автокредитування, банківські позики та кредити для погашення векселів. Якщо вас цікавить будь ласка, зв'яжіться з нами: ( paulloanfundshelp1@gmail.com ) Номер Whatspp: +919066210641 З найкращими побажаннями Пан Грін...

  • Rogers Mike

    2018-03-06 01:18:47

    Are you looking for financial support? Need an urgent loan to pay Your bills or debts? This is the opportunity you are looking for. We offer all Types of loans, such as company loans, car loans, venture Capital, housing loans, student loans or a loan of your choice at 3% Interest rate. Interested persons should contact us with this Email : Michaelnordmannloanfirm@gmail.com...

  • Debbie Holmes

    2018-02-26 02:18:26

    I am happy today that i got a loan from this legitimate company after many years of been financial down and also got scammed in the process until i met this great man who helped me with a loan of $533,000 and i will advice all loan seekers to contact this company on: willianloanfirm6@gmail.com...

  • Angelita Taylor

    2018-02-08 23:24:42

    God i thank you for sending this reliable loan lender to me this year 2018 to change my business and life financially. Its a good year for me already and not as worst as 2016 and 2017 that the two loan lenders i came across were scammers and liars. Barlow loans worldwide made me to really confirm the part of the holy bible that says out of twelve there must really be a Judah. Kudos to the board of directors of Barlow loans that really granted me my dream loan of $155000 CAD.Reach out to them on there company email address which is /// derekbarlowloans@yahoo...

  • Angelita Taylor

    2018-02-08 23:23:31

    God i thank you for sending this reliable loan lender to me this year 2018 to change my business and life financially. Its a good year for me already and not as worst as 2016 and 2017 that the two loan lenders i came across were scammers and liars. First I want to start with thanksgiving to God who made it possible for me to know Dr Derek Barlow the CEO of Barlow loans worldwide. After been scammed severally by two fake online loan lenders. Me coming across a loan firm as this really open doors for my business and financial need that has been broken for 2 years now...

  • Mr Roland Fredrick​

    2018-02-06 14:09:07

    Я кредитор приватного кредиту, я позичу бізнесменам та приватним особам за низькою та доступною ставкою 2%. Якщо вам відмовлено у наданні кредиту банківською фінансовою установою з однієї чи більше причин. Ви шукаєте комерційну позику, особисту позику, іпотечну позику, автомобільний кредит, студентську позику, кредитну консолідацію боргу, незабезпечену позику та венчурний капітал? rolandfredrickloaninsuranceplc@hotmail.com Ви знаходитесь у правильному місці для вашого кредиту Рішення Якщо ви зацікавлені в наданні кредиту, зв'яжіться з нами по електронній пошті: rolandfredrickloaninsuranceplc@hotmail...

  • Mr Wilson Brown

    2017-11-30 02:10:55

    We offer very low interest rates in relation to the slowdown of economic activity (recession) in most countries in the world, Our company now offers affordable interest rate loan, so what do you need funds to boost your business? Or are you in need of money for some personal purposes? Why not contact us now that we offer individuals and legal loans at an interest rate of 3% for a maximum period of 25 years. Interested applicant can contact us via e-mail: wilsonbrownloanfinances@gmail.com or calls...

  • AZRA ISHAQUE

    2017-11-27 00:04:23

    We offer certified and verifiable bank instruments via Swift Transmission from a genuine provider capable of taking up time bound transactions. FOR LEASING OF BG/SBLC MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M LEASING FEE = 4%+1% FOR PURCHASE OF FRESH CUT BG/SBLC PRICE = 32%+1% MINIMUM FACE VALUE OF BG/SBLC = EUR/USD 1M Our BG/SBLC Financing can help you get your project funded, loan financing by providing you with yearly renewable leased bank instruments. We work directly with issuing bank lease providers, this Instrument can be monetized on your behalf for 100% funding: For further details contact us with the below information...

  • brenda

    2017-11-04 22:05:41

    Вам потрібна позика? Ось можливість на 2% ставки, зверніться до міс БРЕНДА ДЛЯ ДОДАТКОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ AT (brendarodriguezloanfirm@gmail.com)...

Новини

Опитування

Хто відвідував наш сайт?

Календар

Попередня Червень 2020 Наступна
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930